Beteg tájékoztató az otthoni szakápolásrólA BOMEDIC’99 Bt.  az Országos Egészségpénztár szerződött partnere. Államilag szabályozott egészségügyi szakellátást nyújtunk, a felsorolt településeken,  területellátási kötelezettséggel, 1997 02.01. óta, a 20/1996. (VII.26.) NM rendelete alapján.

Balatonaliga, Balatonvilágos, Balatonfőkajár, Csajág, Küngös, Balatonkenese, Balatonakarattya, Papkeszi, Balatonfűzfő, Balatonalmádi l

Otthoni szakápolásban azok a betegek részesülnek, akik nem szorulnak állandó orvosi felügyeletre, így otthonukban is megoldható az ellátásuk kórházi falak nélkül, a családorvos szakmai felügyeletével. Ez az ellátási forma, államilag szabályozott, kórházi ápolást kiváltó otthoni szakápolás. Az otthoni betegek esetén napi egy vizittel csak azokat  tudjuk ellátni eredményesen akiknek a napközbeni és éjszakai ellátását a hozzátartók fel tudják vállalni.
Az otthoni szakápolás háziorvosi elrendelés, vagy szakorvosi elrendelés után, illetve szakorvosi javaslatra háziorvosi elrendelés után vehető igénybe.

Az első elrendeléssel legfeljebb 14 vizitet tud elrendelni az orvos. Ez a szakma szabályainak megfelelően újabb vizsgálat után, indokolt esetben meghosszabbítható még háromszor 14 vizit erejéig. Otthoni szakápolást elrendelhet szakorvos, és a háziorvos is. Az ellátásról szigorú dokumentációt vezetünk, melyen rajta van  az orvos a beteg és a szakdolgozó aláírása. 

Egy elrendeléssel csak egy fajta ellátás vehető igénybe. Szakápolás, fizioterápia, vagy gyógytorna.

Szakápolás:
Műtéti sebek, felfekvések, és egyéb sebek kezelése. Művi testnyílások gondozása, testváladék elvezető csövek gondozása, ill. a gondozás betanítása. Gyógyászati segédeszközök használatának betanítása. Folyadékpótló terápia, mesterséges táplálás betanítása. Izomba, bőr alá adott injekció beadása, betanítása. Tartós fájdalomcsillapítás felügyelete. Gyógylámpás és TENS kezelés. Ápolási, gondozási tanácsadás betegnek és hozzátartozónak.

Fizioterápia:
reumatológus szakorvosi javaslat szerint. Elektroterápiás kezelések: Diadinamic, Ultrahang, Galvánkezelések, Iontophorézisek, Interferencia, Selektív ingerterápia, TENS kezelések, Kombinált kezelések, Gyógylámpás kezelések, pakolások, borogatások.

Gyógytorna: reumatológus szakorvos vagy ideggyógyász szakorvosi vizsgálat alapján.

Szaktanácsadás:
Megtanítjuk a családot mindazon tevékenységekre, melyet maga a beteg vagy családja megtehet az egészsége megtartásáért, helyreállításáért, vagy állapota romlásának megakadályozásáért.
Mégpedig, átmenetileg vagy végleg kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, pótlásához, vagy fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokra,:
gyógyászati segédeszközök használatára, protézisek használatára,  mozgás és mozgatás eszközeinek használatára. Tájékoztatást kapnak a betegek, illetve a családtagok arról, hogy hol szerezhetik be a megfelelő gyógyászati segédeszközöket, és hogy mely eszközökre van szüksége a betegnek az ellátásához.
-A betegellátás melyet az NEAK (Régen OEP) a meghatározott vizitkereten belül finanszíroz ingyenes. Az ingyenesség kizárólag csak a szakfeladatokra vonatkozik, betegfelügyeletre és szociális ellátásra nem terjed ki. Egy vizitre fordítható idő, a tevékenységtől függően 30 perc ( pl. sebkezelés ) , legfeljebb 180 perc ( pl. folyadékpótló terápia ) lehet.

Az orvos által kiírt viziteken túl igényelt vizitekért a mindenkori ellátási díjat számla alapján kell fizetni.