FIZIKOTERÁPIA

A bevitt energia szerinti felosztás

 

 

FIZIKOTERÁPIA

(szűkebb értelemben)

FIZIOTERÁPIA

(tágabb értelemben)

(csupán fizikai energiákat használ)

(természeti energiákat használ)

fizio 

 

A fizioterápiás módszerek alkalmazásával tudunk hatni:

Röviden, az egész emberi testre,-s a lélekre is,-valamilyen módon, mértékben és mélységben!

Masszázs

A masszázs a fáradt és sajgó izmok ellazításának egyik kitűnő módja. A masszázs serkenti a test szöveteiben a keringési- és anyagcsere folyamatokat, javítja az oxigénellátást, fenntartja a szövetek rugalmasságát. Alkalmazásával elősegítjük az ízületi mozgások hajlékonyságát, a normális mozgásképesség helyreállását, az ízületi zsugorodások csökkenését.  Az izmok ellazulnak, csökken a fájdalom. 

A páciens rögtön a masszázs után érzi a fizikai és lelki feszültség enyhülését, javul a szellemi és fizikai- munkaképessége és az általános közérzete.

 

 

FIZIOTERÁPIA

A FIZIOTERÁPIA, természeti-elsősorban fizikai-energiákkal való gyógyítást jelent! Az orvosi szótár megfogalmazása szerint a fizioterápia = gyógykezelés természetes eszközökkel, módszerekkel. A kifejezés a görög "füzosz" szóból ered, mely természetet jelent.

A FIZIOTERÁPIA a legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, gyógyításban,- az utóbbi időben a rekreációban is!-és a rehabilitációban egyaránt alkalmazunk.

A TERMÉSZETBEN előforduló ENERGIÁK:

A FIZIOTERÁPIÁT az élettani hatások szerint csoportosítják

EZEK ALAPJÁN:

 

 

 

Fizikoterápia

1. Elektroterápia

Számos formája ismeretes, így galvánkezelés, iontoforezis, rövidhullám, mikrohullám, ultrahang, diadinamiti, interferencia, mágnes, ultraibolya, infravörös, szelektív ingeráram, TENS stb. Mindegyik kezelési forma célja a fájdalom csökkentése és az izmok erősítése.

Ultrahang

Az ultrahang mikromasszázs hatásán keresztül kezeli a problémás területet, ezáltal fokozza a vérátáramlást, melegíti, lazítja az érintett területet. Kitűnő fájdalomcsillapító és izomrelaxáló hatása van. Fokozza az érintett terület oxigénellátását, amivel javítja a gyógyulási folyamatokat.

Víz alatti ultrahang

Az ultrahang kezelés olyan speciális formája, amikor a kezek, vagy lábak kis ízületeit kezeljük. A víz az ízületeket körülöleli, és az ultrahang hatását közvetíti azokra a helyekre, melyeket a kezelőfej méreteinél fogva közvetlenül nem tudunk kezelni.

Szonoforézis

Az ultrahang segítségével gyógyszert, vagy gyulladás csökkentő anyagot juttatunk az ízületekbe, vagy a mély szövetekbe.

Iontoforesis

Gyógyszereket, szükséges ásványokat lehet galvánáram segítségével a bőrön keresztül a szervezetbe juttatni. Leggyakrabban gyulladáscsökkentők bejuttatására használjuk, esetlegesen törések helyén a csontokat felépítő kalcium pótlásának lehetőségét kínálja.

Interferencia

Izomstimuláló, görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású elektromos kezelés. Elsősorban gerinc mellett, de bármely testtájon alkalmazható. A vérkeringés javításán keresztül a szöveti oxigénellátottságot is javítja. Vákuumos interfrencia: az áram jótékony hatását enyhe vákuummal kiegészítve mikromasszázs hatást és fokozott izomnyugalmat lehet elérni.

Diadynamikus áram

Különböző, a mozgásszervi megbetegedés tulajdonságához adaptálható áramformákkal történő elektromos kezelés. A különböző áramformák közül az orvos választja ki a beteg problémájának megfelelő hatásút. Hatásai az áramforma függvényében lehetnek: ödémacsökkentés, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés. Iontoforesisre minden áramformája alkalmas. Általában zúzódások, húzódások, ízületi és gerinckopások, porckorongbetegségek esetén használjuk.

 

TENS-kezelés

A kezelés elsősorban az idegek stimulációján keresztül éri el gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító hatását. Akut és krónikus esetekben is jól alkalmazható.

Szelektív ingeráram-kezelés

A nem megfelelően működő, gyengült, vagy bénult izom regenerációjára, izomerősítésre alkalmas. Elsősorban akut, műtét utáni esetekben jó rehabilitációs eszköz, de krónikus esetekben, pl. izomsorvadás megakadályozására is alkalmas.

Galvánáram kezelés

Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, javítja az idegek vezetését, aminek esetleges érzészavarok esetében lehet szerepe, illetve érszűkület esetén kihasználható az értágító hatása. Nem csak a vérkeringést támogatja, de a csontosodást is elősegíti.

2. Fényterápia

Polarizáltfény-terápia (Bioptron)

A fényt már évezredek óta használják gyógyításra, az utóbbi években pedig a fényterápiát sikeresen alkalmazzák a modern orvostudományban is. A Bioptron fényterápia legfőbb hatásai: fokozza a test regenerációs képességét, ezáltal felgyorsítja a test saját gyógyulási folyamatait, fokozza a mikrokeringést, harmonizálja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti a szervezet immunrendszerét.

TENSEL MASSZÁZS

A fizikoterápia és a masszázs kölcsönös hatása:

Amennyiben a masszázst közvetlen egy fizikoterápiás kezelés pl. TENS, vagy Bioptron előzi meg úgy a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatás összeadódik, hatékonyabb lesz az izom regenerációja. Rövidebb idő alatt gyógyul a megterhelt görcsös fájdalmas izom. Gyakran megelőzhető a porckorong sérv, elkerülhető a műtét.

Fizikoterápiát és masszázst a telephelyen végzünk előzetes időpont egyeztetés után.

 

A kezelésekről a tag számlát kap, amelyet a pénztár a számlán elhelyezett összeg erejéig visszatérít.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Nem vagyunk állandóan a rendelőnkben, de ha kint vagyunk betegeknél, telefonszámaink akkor is élnek. Bármikor hívhat telefonon, ha időpontot megbeszélünk, akkor biztosan bent vagyunk.

Telephely: 8174 Balatonkenese Táncsics u. 16/A fsz.2

Tel:   06 209 508 805,     06 209 734 804,   06 703 790429.